Groningse energie coöperaties kiezen voor zonne-energie

postcoderoos coorperatie gloed groningen
 
 

In het najaar van 2016 hebben de Groningse energiecoöperaties uit Loppersum, Stedum, Garnwerd en Wehe den Hoorn gezamenlijk een collectieve inkoopactie opgezet voor zonnepanelen. In februari start zonne-energieleverancier enie.nl uit Groningen met de levering van de eerste van in totaal 1.400 zonnepanelen verdeeld over vijf postcoderoos projecten.

De vijf zonne-energie installaties worden gefinancierd middels de postcoderoos regeling. Hierbij hebben de leden van de energie coöperatie de mogelijkheid om zonnedelen te kopen en op deze manier 15 jaar lang een korting op hun energierekening thuis te krijgen. Initiatiefnemers van deze gezamenlijke inkoopactie, Tjitse Mollema enJoris de Winter, geven aan enthousiast te zijn over deze projecten. “Met deze projecten nemen inwoners van de Groninger dorpen energieproductie in eigen hand en zetten we belangrijke stappen als het gaat om lokale energietransitie in Groningen. Daarnaast hebben we door de krachten te bundelen als Groningse energie coöperaties de beste prijs-kwaliteitsverhouding weten te realiseren met enie.nl.”

Voor de collectieve inkoop zijn vijf zonne-energie leveranciers uitgenodigd, uiteindelijk is de keuze op enie.nl gevallen. “De afgelopen periode hebben we veel ervaring opgedaan met het opzetten, begeleiden en realiseren van postcoderoos projecten. Het is een goede manier om iedereen mee te laten profiteren van de voordelen van zonne-energie, ook als je geen geschikt dak hebt. Daarnaast is dit een perfect voorbeeld van een beweging die bij de mensen begint. We zijn dan ook zeer trots dat we deze projecten mogen gaan realiseren met de Groningse energie coöperaties’’, licht Patrick van der Meulen, directeur en oprichter van enie.nl, toe.

In totaal gaat het om vijf projecten met in totaal 1.400 zonnepanelen. In februari wordt gestart met de realisatie van de projecten in Garnwerd en Loppersum. Voor de projecten in Stedum en Wehe den Hoorn loopt de inschrijving nog.