Enieaan van de week - Marrit Leenstra

'Als je goed om je heen kijkt zit overal duurzame energie in!'

Professioneel schaatster Marrit Leenstra is deze week de Enieaan van de week. Als ambassadrice van enie.nl. schrijf Marrit elke maand een column voor enie.nl. Verder studeert Marrit Future Planet Studies met major Aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. 

Bij het schaatsen probeert Marrit duurzame sponsoren te zoeken, zodat niet de verkeerde dingen worden gepromoot. Maar niet alleen bij het schaatsen probeert Marrit duurzaamheid te promoten. Marrit denkt ook bij andere dingen aan hoe zij duurzamer kan leven. Marrit licht toe: "Ik probeer goed op mijn energiegebruik te letten door bijvoorbeeld vliegreizen te compenseren, bij het kopen van witgoed te letten op het energielabel, een auto op groen gas te rijden, maar ook bij kleine dingen zoals de stekker uit het stopcontact halen zodra mijn telefoon of laptop opgeladen is houd ik rekening met wat ik verbruik. En natuurlijk heb ik ook zonnepanelen op mijn dak!"

Natuurlijk heeft ook Marrit waarin zij nog kan verduurzamen. Marrit: "Qua eten vind ik het soms nog wel een beetje lastig, veganisten zijn de duurzaamste ‘eters’, maar ik houd toch wel heel erg van lekkere kaas of een lekker stukje vlees. Al eet ik niet iedere dag vlees. Maar daar is dus nog wel wat winst te behalen."

Duurzame energie heeft de toekomst, daar is Marrit het mee eens.. Marrit over de duurzame energie en de toekomst: "Ik denk dat we in de toekomst niet meer zonder duurzame energie kunnen. De fossiele brandstoffen raken op en vervuilen te veel. Dat willen we niet meer. Ik denk dat dit de tijd is om de overstap echt te maken, en zodra veel mensen overstappen zal de techniek ook nog verder vooruitgaan. Het argument dat we nooit zonder fossiele energie kunnen omdat de zon niet altijd schijnt of het niet altijd waait is dus volgens mij niet houdbaar. Bovendien is er dan altijd nog aardwarmte of getijdenstroming. Als je goed om je heen kijkt zit overal duurzame energie in!"