Waarom het besluit van Trump averechts werkt

Op 1 maart schreef ik een blog over de Tweede kamer-verkiezingen van 15 maart die eraan zaten te komen. Daarin riep ik op dat we niet moeten wachten op de politiek om duurzamer te worden, maar dat we zelf moeten kiezen om duurzamer om te gaan met de aarde. De nieuwsberichten rondom de vastgelopen coalitie-onderhandelingen en de discussie rondom Trump en het klimaatakkoord van Parijs bevestigen het gevoel dat we zelf een aarde moeten creëren die zichzelf kan herstellen, zoals Jan Terlouw het zo mooi verwoordt.

Sinds het besluit van de Amerikaanse president om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen staan de kranten er vol mee. ‘Trump verkiest belang VS boven klimaatverdrag’ kopte de Volkskrant vrijdag 2 juni. Als duurzaam ondernemer strijkt me het besluit vanzelfsprekend totaal tegen de haren in, maar wordt er niet te gewichtig wordt gedaan over zijn beslissing?

De energietransitie begint namelijk niet bij de politiek, maar bij de mensen. Er is een groep mensen die steeds groter en luider wordt die zegt: het moet wél anders. Dit zijn mensen die mogelijkheden en vooruitgang zien in de transitie. Trump kiest ervoor om zich aan te sluiten bij een groep mensen die als laatst de verandering van onze energieopwekking zal accepteren. Een weg terug naar fossiele brandstoffen is er namelijk niet. De president stelt het alleen uit.

 klimaat protest trump

 

foto: Associated Press/Susan Walsh

Dit uitstel betekent dat de VS zich niet hoeven te houden aan de afgesproken CO2-reductie wat tot een extra uitstoot van 1 tot 3 miljard ton aan CO2 kan betekenen. Oftewel: 0,1 tot 0,3 graad extra opwarming van de aarde. Iets waar zelfs grote oliemaatschappijen als Exxon en Shell zich openlijk tegen verzetten.

De weerstand die het besluit heeft opgeroepen biedt veel hoop voor de toekomst. Het geeft aan hoe zeer het thema bij mensen leeft. Het besluit van Elon Musk (oprichter van Tesla) om per direct uit de economische adviesraad van het Witte Huis te stappen werd dan ook toegejuicht. Duurzaamheid is een belangrijk thema over heel de wereld. De bewustwording dat we zuinig met onze aarde om moeten gaan is er en het is nu tijd voor actie.

Het is aan marktpartijen en energieconsumenten om de volgende stap te zetten in de energietransitie. Als duurzaam ondernemer, en vele mensen met mij, kies ik voor vooruitgang en de boodschap van Trump motiveert me nog meer om deze transitie te voltooien. Om een aarde te creëren die draait op zonne-energie zullen er nog meer drempels weggehaald moeten worden zodat écht iedereen kan overstappen op zonne-energie.

Bijvoorbeeld de financiële drempel om over te stappen op zonne-energie moet verdwijnen. Een zonnestroom installatie vereist een investering die niet ieder huishouden kan dragen. Gelukkig zijn er al tal van duurzaamheidsleningen en andere vormen van financieren om dit toch te kunnen doen, maar het kan nog beter. Hier ligt een grote uitdaging en na het besluit van Trump zal de groep die zegt ‘En nu gaan we het anders doen’ nog groter worden.

 

Patrick van der Meulen

Oprichter enie.nl