Enieaan van de maand - FF Anders Reclamemakers

Iedere maand laten we iemand aan het woord die samen met ons strijd voor een klimaatneutraal Nederland. Om deze stip aan de horizon te bereiken zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Mensen die dat doen zijn echte enieanen en we bieden deze klimaat-ambassadeurs een podium met de rubriek de enieaan van de week. Door te inspireren en te stimuleren hopen we dat u ook kiest voor een duurzame wereld. Lees hier het verhaal van enieaan van de week: FF Anders Reclamemakers uit Leeuwarden.

‘Ik ben ontzettend blij met mijn zonnestroom installatie’, aldus Frank van FFAnders. Het bedrijf uit Leeuwarden verzorgt buitenreclame, belettering, lichtreclame en XL prints. Hier zijn printers en plotters voor nodig die enorm veel stroom verbruiken. Zo is het balletje gaan rollen.

Frank: ‘We verbruikten ongeveer 10.000 kWh per jaar met al die apparatuur. Als ondernemer wil je dat natuurlijk graag naar beneden brengen. Ik was heel bewust met het verbruik bezig, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan ga je nadenken over de opwekking. Toen heeft Tjerk mij geadviseerd om zonnepanelen te nemen. Nu zijn we niet alleen maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen, maar besparen we op de energierekening en heb ik een terugverdientijd van 5 jaar!’

Tjerk Leijstra, adviseur van enie.nl in Friesland, heeft FFAnders Reclamemakers geholpen met het overstappen op zonne-energie. ‘In mijn vak is het mooi om te zien dat het mes aan twee kanten snijdt: we doen iets goeds voor het klimaat en we besparen geld. Het rendement van deze installatie is bijna 18,9%. Dat haal je niet eens als je gaat beleggen en al zeker niet met sparen.’