Enieaan van de maand - VvE in Franeker

Iedere maand laten we iemand aan het woord die samen met ons strijd voor een klimaatneutraal Nederland. Om deze stip aan de horizon te bereiken zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Mensen die dat doen zijn echte enieanen en we bieden deze klimaat-ambassadeurs een podium met de rubriek de enieaan van de week. Door te inspireren en te stimuleren hopen we dat u ook kiest voor een duurzame wereld. Lees hier het verhaal van enieaan van de maand: een Vereniging van Eigenaren uit Franeker.

‘Eigenlijk begon het bij buurman Bakker van 91(!) jaar, tijdens de vergadering van de VvE. Hij vroeg of we ons platte dak niet beter konden benutten. Misschien zonnepanelen.’ Toen is meneer van Steinvoorn op onderzoek uitgegaan. ‘Alle merken, prijzen en aandachtspunten kwamen voorbij. Ik heb het echt helemaal uitgezocht.’

Voor de voorzitter van de VvE hield het, net als bij veel mensen die nadenken over energie, niet op bij energieopwekking. Er werd ook nagedacht over wat er gedaan werd met die energie. ‘Het bleek dat we met de helft van de verlichting die we hadden ook goed uit de voeten zouden kunnen. Die helft hebben we ook nog eens vervangen door LED-verlichting.’ In combinatie met andere maatregelen die genomen konden worden door slim na te denken over energie heeft dit geresulteerd in een jaarlijks energieverbuik van 4.000 kWh voor de gemeenschappelijke ruimtes. ‘Dat is een stuk minder dan de 15.000 kWh die we daarvoor verbruikten.’

De eigenaren waren snel akkoord met de zonnepanelen. Daarna bedachten meneer en mevrouw van Steinvoorn dat ze zelf misschien ook wel gebruik willen maken van zonne-energie. ‘Je denkt na over het milieu en dan denk je al snel aan zonnepanelen. Dat is de reden dat we het zelf ook wilden, maar we wilden in kwaliteit en zekerheid niet erop achteruit gaan. Toen ik ben gaan zoeken naar aanbieders van zonnepanelen waren dat ook de criteria die ik belangrijk vond. Zowel voor de VvE als voor onszelf kwam enie.nl met haar kWh-garantie als beste uit de bus. Ook was de heldere en transparante benadering van Tjerk erg prettig. Nu hebben we 44 zonnepanelen die worden gebruikt voor de gemeenschappelijke ruimtes en voor de huishoudens van een aantal bewoners.

Adviseur Tjerk Leijstra: ‘Het is wel heel bijzonder dat het initiatief voor dit project eigenlijk van een 91-jarige buurman komt. Prachtig dat iemand nog zo in mogelijkheden denkt en tegelijkertijd met zijn leefomgeving bezig is.’

 

Benieuwd wat zonne-energie in jouw situatie zou betekenen? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een adviseur in jouw regio.