Energiebelasting gaat omhoog; wat betekent dat voor jou?

Op het verbruik van energie wordt belasting geheven. Die belasting is fors: tot zo’n 30% van de totale energierekening. Deze belasting wordt geheven over het verbruik van energie onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. De komende tijd gaat deze belasting fors stijgen, maar toch horen we daar weinig over. Hoe kan dat?

In september was er grote ophef over de stijging van de zorgpremie met €15,- tot €20,- per jaar.  Alle nieuwszenders besteedden er aandacht aan, de formerende partijen probeerden de boel te sussen, de oppositie was laaiend en de bevolking uitte hun ongenoegen. Met een eigen risico van €385,- per jaar zou het niet zo kunnen zijn dat de premie ook nog eens zo zou stijgen? Schandalig vond men.

Een stille belasting

De zorgkosten zijn al jaren een gevoelig onderwerp van gesprek, maar er is een belasting waar je ongemerkt veel meer aan kwijt bent in 2018. Volgend jaar gaan consumenten namelijk gemiddeld €70,- per jaar meer betalen voor energie en dat komt met name door de verhoging van de energiebelasting. De Opslag Duurzame Energie (ODE) wordt verhoogd om meer geld te reserveren voor projecten op het gebied van Duurzame Energie. Daarnaast gaat de reguliere energiebelasting omhoog om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen.

Als je het vergelijkt met de zorgpremie zijn dit enorme bedragen en toch horen we er vrij weinig over. Misschien omdat gas en licht minder tastbaar zijn dan een bezoek aan het ziekenhuis. Of omdat veel mensen niet weten dat 30% van hun energierekening bestaat uit belasting.

Wat kun je doen?

Een oplossing lijkt eenvoudig: minder energie verbruiken. Het bedrijf Pricewise heeft de prijsvergelijking uitgevoerd en concludeert echter dat het lastig is voor huishoudens om hun stroom- en gasverbruik te verlagen. Hans de Kok van Pricewise: ‘Als de duurzame energiedoelen de komende jaren niet worden gehaald, gaan de belastingen alleen maar verder omhoog.’ Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh aan stroom en 1.500 m3 aan gas. Om dit iets te verlagen kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van Ledverlichting of kun je bewuster omgaan met je energieverbruik, maar alleen deze maatregelen zetten geen zoden aan de dijk om de energielasten écht te verlagen.

Minder energie verbruiken is niet genoeg

Het beleid van de overheid is op het gebied van energie helder: de vervuiler betaalt. Anders gezegd betekent dit dat consumenten en bedrijven die duurzame keuzes maken op het gebied van energieopwekking en –verbruik worden beloond met lagere lasten. Zo betaal je geen energiebelasting over de stroom die je opwekt met zonnepanelen. Aangezien we achter liggen op schema met de klimaatdoelstellingen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd zal de energiebelasting alleen maar stijgen de komende jaren. Dit resulteert direct in een hogere energierekening voor jou als consument.

Zoals eerder in dit artikel gezegd kun je voorkomen dat je hoge energiebelastingen betaalt door zonnepanelen op je dak te installeren. Over deze stroom, die je ook zelf verbruikt, hoef je namelijk geen energiebelasting te betalen. Je betaalt alleen voor de opgewekte stroom met een maandelijkse bijdrage. Na 15 jaar zijn de zonnepanelen van jou en kun je nog 15 jaar genieten van schone stroom. Daarbij help je ook nog eens bij het halen van de klimaatdoelstellingen.