Gas erop (of eraf?) in Groningen!

Het schaatsseizoen is weer begonnen! Het laatste weekend van oktober stond voor mij in het teken van de KNSB-cup. Drie dagen lang kon ik me meten met de rest van de Nederlandse schaatstop in Groningen voor de World Cup-tickets. Zoals ik beschreef in mijn vorige blog was de start van dit seizoen extra spannend voor mij, omdat ik ik deze zomer andere keuzes heb gemaakt. Eindelijk was het moment daar om voor het eerst er achter te komen waar ik sta en wat was het gaaf! Ik won de 500m! Dat is me nog nooit eerder was gelukt. Mijn tijd op de eerste 100 meter was mijn snelste ooit en dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen. Gas erop, met de snelheid zit het wel goed! Naast het World Cup-ticket op de 500 meter heb ik ook tickets bemachtigd voor de 1000 meter en de 1500 meter en bovendien maak ik deel uit van de ploegenachtervolging-selectie. Dat worden drukke weekenden de komende weken. Ik ga me de komende periode achtereenvolgens in China, Japan, Kazachstan en Heerenveen meten met de internationale top!

Ik heb een druk reisschema voor de boeg en het was dan ook fijn om de afgelopen week nog even thuis te zijn in Nederland. Nog even een korte rustperiode voor het circus losbarst. Zo had ik tijd om aan de ontbijttafel nog even rustig de krant te lezen en op een dag vielen twee kleine berichten mij op. Ten eerste waren er weer twee lichte aardbevingen in Groningen en ten tweede was er het bericht dat nieuwbouwhuizen niet meer automatisch aangesloten worden op het gasnet.

Om maar even met het eerste bericht te beginnen; aardbevingen in Groningen ontstaan doordat gas onder hoge druk zit opgesloten in de poriën van een zandsteen laag op zo’n drie kilometer diepte. Wanneer je dit gas eruit haalt, valt de gasdruk weg (de poriën zijn leeg) en het is goed voor te stellen dat die drie kilometer aan gesteente daarboven ervoor zorgt dat de zandsteenlaag dan in elkaar wordt gedrukt. Soms gaat dit heel geleidelijk en merk je er niet zo heel veel van, maar soms gaat dit ook met schokken: de aardbevingen. Sinds 1986 worden er geregeld aardbevingen in Groningen geregistreerd en het totaal zit al op zo’n 1000 bevingen, waarvan meer dan 100 met een kracht van boven de 2,0 op de Schaal van Richter.

Zou het dan helpen wanneer er niet meer naar gas werd geboord in Groningen? Nee. Althans niet direct. De aardbevingen vinden met vertraging plaats. Zo werd er al met boren begonnen in 1963 en vond de eerste aardbeving plaats in 1986. Waardoor deze vertraging precies komt is niet bekend, maar aangenomen wordt wel dat dit betekent dat de aardbevingen nog wel 20 jaar kunnen doorgaan wanneer nu zou worden gestopt met boren.

Het tweede nieuwsbericht dat mijn aandacht trok, heeft dus niet meteen invloed op de aardbevingen in Groningen. Maar toch ben ik blij met deze ontwikkeling. Wanneer de huizen namelijk niet meer op het gasnet aangesloten hoeven te worden, begint de energie transitie eindelijk echt zichtbaar te worden. Koken kan op inductie, waarbij de elektriciteit kan worden opgewekt met zonnepanelen, windmolens, waterkracht of andere duurzame alternatieven. De verwarming kan worden overgenomen door aardwarmte of onttrekking van warmte uit de lucht, dus ook hier is gas niet nodig. Misschien kunnen we niet in één keer alle huizen van het gas afsluiten, maar wanneer we beginnen met de nieuwbouw komen we langzaam maar zeker naar een duurzame wereld. En dat is de stip op de horizon die steeds dichterbij komt!