Enieaan van de week - Anne Huizinga

‘Buurtbewoners komen naar ons toe omdat ze gezamenlijk zonnepanelen willen. Dat is geweldig!’

Iedere week laten we iemand aan het woord die strijd voor een klimaatneutraal Nederland, oftewel: een enieaan. Om te komen tot een klimaatneutraal Nederland moet iedereen zijn steentje bijdragen. Met deze wekelijkse rubriek bieden we mensen die kiezen voor duurzaamheid een podium. Lees hier het verhaal van Anne.

Mensen kunnen zo binnenlopen bij Grunneger Power. De duurzaamheidswinkel in de Oude Boteringestraat van Groningen doet toegankelijk aan. Een kleine ontvangstruimte die de sfeer heeft van een huiskamer en een groep mensen die zit te vergaderen. Heel toepasselijk wordt er plaatsgenomen op meubels gemaakt van pallets waar de zonnepanelen op vervoerd worden. Bij binnenkomst hoor je onmiddellijk termen als ‘zonnepark’ en ‘buurtwindmolen’. Grunneger Power is enthousiast en ambitieus. Anne: ‘We hebben 1.000 leden, maar we willen volgend jaar naar 2.000.’

Één van de grootste energiecoöperatie van Nederland voert grote projecten uit, waaronder onlangs de postcoderoos in de Zeeheldenbuurt in Groningen waar enie.nl aan mee heeft gewerkt. Dit project krijgt nu een tweede en wellicht een derde fase. ‘Ik denk dat we allemaal diep van binnen weten dat er iets moet veranderen en dat we allemaal ons steentje daar aan bij moeten dragen. Soms vertel ik mensen die mee willen doen dat je er ook nog iets aan over kunt houden en dan zijn ze verbaasdEr zijn wel eens mensen in onze energiewinkel geweest die verbaasd waren toen ik vertelde dat zonnepanelen ook financieel wat opleveren. Daar hadden ze nog helemaal niet aan gedacht.’ Dit zegt iets over de betrokkenheid van de mensen. Zo komt het initiatief voor de postcoderoos niet van Grunneger Power, maar van de buurtbewoners zelf. Grunneger Power heeft vervolgens het project gefaciliteerd. Er zijn informatieavonden georganiseerd, afspraken gemaakt met het energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam, waaraan de opgewekte stroom geleverd wordt en er is een coöperatie opgericht waarvan alle deelnemers lid zijn geworden. Grunneger Power heeft enie.nl ingeschakeld om de zonnepanelen te plaatsen.

Na haar studie Sociologie is Anne als vrijwilliger aan de slag gegaan bij Grunneger Power. Sociologen houden zich bezig met relaties tussen mensen en veranderingen daarin. ‘Het verenigen en informeren van bewoners past daar eigenlijk heel goed bij. Wij merken dat er ontzettend veel creatieve ideeën, enthousiasme en een grote hoeveelheid kennis in buurten zit. Tijdens de opening van de Alfa Postcoderoos hoor je buurtbewoners met elkaar praten en dan ontstaan er spontaan nieuwe ideeën. Dat is geweldig om te zien.’

Met wijkambassadeurs houdt Grunneger Power de betrokkenheid met verschillende buurtinitiatieven. Samen met de Groninger Energie Koepel, de provincie en de Natuur- en Milieufederatie Groningen helpt ze daarnaast ook andere coöperaties te groeien. Zo probeert deze bevlogen groep niet alleen de energietransitie in de stad Groningen te versnellen, maar in de hele provincie.