Het land van de rijzende zon

Dit weekend schaatst onze ambassadrice Marrit Leenstra in Japan. In Nagano, de Olympische stad van 1998, vindt het tweede wereldbekerweekend van dit seizoen plaats. Het perfecte moment om eens de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie in Japan onder de loep te nemen.

Als ik aan de het verband tussen Japan en energie denk, kwam als eerste gedachte de kernramp van Fukushima in mij op. Fukushima kwam in 2011 in het nieuws nadat kerncentrale Fukushima Dai-Chi werd getroffen door een zware aardbeving, met een tsunami als gevolg. Er ontstond een zogenaamde melt-down en delen van de centrale raakten zo zwaar beschadigd dat radioactief materiaal in de zee en in de aardbodem lekten. Dit had desastreuze gevolgen voor de natuur en meer dan 160.000 omwonenden moesten worden geëvacueerd. 

Wake-up call

De grootste kernramp die het land ooit heeft gekend zorgde ervoor dat alle kernreactoren in de maanden daarna op non-actief werden gezet. Voor Europese landen Duitsland en Zwitserland was het zelfs de aanleiding om kernenergie volledig af te schaffen en over te gaan op duurzamere vormen van energie. In Japan zelf werd met honderdduizenden mensen tegelijk geprotesteerd toen de regering besloot om een viertal kernreactoren te heropenen na de ramp met Fukushima. De reden dat de regering besloot tot de heropening is echter een simpele: het land heeft weinig eigen grondstoffen. Dat maakt de Japanners extra afhankelijk van kernenergie en vijf jaar na de kernramp zijn twee van de ongeveer vijftig kernreactoren weer in gebruik. 

De teruggang van vijftig naar twee kernreactoren heeft enorme gevolgen voor het energievraagstuk in Japan. Om te voldoen aan de rest van de energiebehoefte wordt voornamelijk olie en gas geïmporteerd, maar deze duurdere energiebronnen hebben zijn weerslag op de economische groei. De hoge economische groei is inmiddels verleden tijd en het gebruik van fossiele brandstoffen is slecht voor de klimaatdoelstellingen van het land. Het is dus wel veiliger geworden in het land, maar van een regelrechte wake-up call van de Japanners is geen sprake.

De rijzende zon

Zou zonne-energie een oplossing zijn in het land van de rijzende zon? Helaas niet, Japan is een dichtbevolkt en onherbergzaam land. Ruimtegebrek zorgt er voor dat grote zonneparken niet aangelegd kunnen worden en de dichtbevolkte steden hebben te weinig daken om de panelen op te plaatsen. 

Echter Japan is een innovatief land en heeft hier haar eigen oplossing voor bedacht: drijvende zonneparken. Water heeft het land namelijk genoeg. Zo wordt in 2018 het grootste drijvende zonnepark ter wereld geopend met maar liefst 50.000 zonnepanelen. Dit project is onderdeel van een plan om dertig drijvende zonne-installaties te realiseren.

Het moet eerst fout gaan, voordat het goed gaat

In Japan moest het eerst fout gaan, voordat ze ervan konden leren. Helaas zit die houding een klein beetje in de natuur van de mens. Je kunt dit zien aan de snelheid, of beter gezegd traagheid, waarmee we in actie komen. De aarde is al 0,85 graden Celsius warmer dan voor de industriële revolutie en we stevenen hard af op de befaamde twee graden temperatuurstijging. Als je oplossingen bedenkt voor klimaatverandering zie je de effecten niet meteen de volgende dag, maar dat is geen reden om het niet te doen. We moeten ervoor zorgen dat we niet de fout maken om het eerst verkeerd te laten lopen en de aarde nog verder te laten opwarmen, om het vervolgens weer te moeten repareren. We moeten ons als mensheid bewust worden van onze manier van energieopwekking. Laten we de juiste keuzes maken, om hier in de toekomst van te profiteren. 

Meteen goed

Het goede nieuws is dat er nog tijd is om de juiste keuze te maken. Elke dag zijn er bij enie.nl particuliere en zakelijke klanten die kiezen voor zonne-energie. Duurzame energie draagt bij aan een betere wereld, nu én in de toekomst. Het is nu nog een druppel op de gloeiende plaat, maar het is wel een druppel die steeds groter wordt. Dat kunnen we doen door grootschalige projecten zoals de drijvende zonneparken in de Japanse zeeën en meren te realiseren. Meters maken voor duurzaamheid, daar gaat het om. 

Patrick van der Meulen – oprichter enie.nl

 

Benieuwd wat enie.nl doet voor een duurzame wereld? Lees het verhaal van de familie Mud.