Enieaan van de week - Milan van der Meulen

‘Het gaat de goede kant op, maar het moet allemaal grootschaliger’

Iedere week laten we iemand aan het woord die samen met ons strijd voor een klimaatneutraal Nederland. Om deze stip aan de horizon te bereiken zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Mensen die dat doen zijn echte enieanen en we bieden deze klimaat-ambassadeurs een podium met de rubriek de enieaan van de week. Door te inspireren en te stimuleren hopen we dat u ook kiest voor een duurzame wereld. Lees hier het verhaal van enieaan Milan van de Meulen, mede-oprichter van enie.nl.

‘Ik moet nog even m’n scriptie uploaden en dan gaan we even rustig zitten.’ Milan is druk bezig zijn studie Bedrijfskunde af te ronden aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Zijn scriptie gaat over de duurzaamheid binnen de gemeente Leeuwarden.

Het onderwerp duurzaamheid is iets wat Milan al bijna tien jaar bezig houdt. Negen jaar geleden zag Milan samen met zijn broer Patrick de film An Inconvenient Truth. Destijds maakte dat veel indruk, maar de invulling kwam voor Milan pas later. ‘We begonnen vanuit huis met ons bedrijf. De bedrijfsprocessen werden in kaart gebracht met A4-tjes op de keukendeur en ik moest afspraken met klanten inplannen vanaf mijn slaapkamer. Nu hebben we kantoren op zeven plaatsen in heel Nederland en hebben we ongeveer 30 medewerkers. Met al deze mensen kunnen we pas echt een verschil maken.’

Volgens de 22-jarige Leeuwarder zijn we op de goede weg, maar er is nog veel werk aan de winkel. Niet alleen in de bewustwording dat klimaatverandering een heel urgent probleem is, maar ook in de energieopwekking. ‘Het grootste zonnepark zijn de 20.000 panelen op Ameland. Om echt iets te betekenen voor toekomstige generaties moeten we meer van dit soort parken aanleggen. Het liefst nog wat groter. Ook de overheid moet haar wet- en regelgeving hier meer op aanpassen. Er gebeurt wel wat, maar we moeten echt veel meer in beweging komen. Daarvoor moeten mensen nog meer bewust gemaakt worden dat we nu iets moeten doen aan een probleem wat in de toekomst gaat ontstaan. Via het ondernemerschap en de lezingen die Patrick en ik door heel het land geven proberen we deze boodschap steeds weer te herhalen.’