Enieaan van de week - Fam. Leenstra

‘Het is een snelle en toegankelijke manier om een steentje bij te dragen’

Iedere week laten we iemand aan het woord die strijd voor een klimaatneutraal Nederland, oftewel: een enieaan. Om te komen tot een klimaatneutraal Nederland moet iedereen zijn steentje bijdragen en met deze wekelijkse rubriek bieden we mensen die kiezen voor duurzaamheid een podium. Lees hier het verhaal van Bennie.

Zaterdagochtend zit Bennie Leenstra aan de koffie met een deel van de familie: ‘Moet je kijken, we hebben al 3400 kWh opgewekt!’ Trots laat de vader van Marrit het rendement van de panelen zien op zijn telefoon. ‘Het leuke hieraan is dat je meteen kan zien wat voor effect het allemaal heeft.’

‘We zijn in 2008 bij een wedstrijd geweest van Marrit in China. Als je ziet hoe ze daar met hun omgeving omgaan, dat kan niet goed voor je zijn. Je kunt de zon niet eens scherp zien als er geen wolkje aan de lucht is. Het is een troebele lichtbol door alle smog. Dan doen we het hier toch veel beter in ons kikkerlandje.’ Als de schaatsers in China moeten rijden zijn de trainers extra alert volgens de vader van de Olympisch kampioene. ‘De trainers willen niet dat de sporters te lang in de buitenlucht zijn in China. Ze moeten vanuit de bus direct het hotel in. Die buitenlucht is zo slecht voor je, het slaat meteen op je longen.’

Dit is een van de redenen dat de familie Leenstra vindt dat je moet doen wat je kunt. ‘Als je een beetje geld op de bank hebt, moet je panelen op je dak leggen. Het is een snelle en toegankelijke oplossing om je steentje bij te dragen. En het levert ook nog meer op dan sparen!’

Om nog wat duurzamer te zijn hebben de Leenstra’s een moestuin in de voortuin gemaakt. ‘Het is misschien wat vreemd, maar toen we in Italië waren zag ik dat ze het daar heel veel doen. Gewoon je groenten in de voortuin laten groeien.’ De moestuin is op een zaterdag in oktober niet erg vol, maar de boerenkool en de rode bieten zijn wel te herkennen. ‘Het geeft een goed gevoel om iets bewuster de keuzes te maken’, aldus vader Leenstra.