Enieaan van de week - Jan en Thea Oosterkamp

‘Niet de goedkoopste maar uiteindelijk wel het hoogste rendement’

Al meer dan veertig jaar zijn Jan en Thea Oosterkamp met elkaar getrouwd en al die tijd zijn ze trouw gebleven aan het Friese dorp Marsum. Naast deze duurzame relatie kon duurzame energie natuurlijk niet ontbreken. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om via enie.nl de overstap te maken naar zonne-energie.

Jan en Thea kunnen genoeg redenen bedenken waarom ze uiteindelijk zonnepanelen hebben aangeschaft. Thea: "Allereerst wilden we erg graag selfsupporting zijn. Tegelijk wilden we ook een slimme investering doen. Dan kom je al snel bij zonnepanelen uit. Op deze manier hebben we op den duur gratis stroom. En als wij als Nederlanders ergens van houden dan is dat wel dat iets gratis is. Daarnaast kunnen we op deze manier ook iets goeds doen voor het milieu."
De aanschaf van zonnepanelen heeft vooral iets bijzonders teweeg gebracht bij Jan Oosterkamp. Jan: "Nu de zonnepanelen zijn geïnstalleerd kunnen we precies monitoren hoeveel energie deze produceren en wat ons verbruik is. Hiervoor heb ik ook een app op mijn iPad geïnstalleerd en op deze manier heb ik ons energieverbruik letterlijk in de hand. Hierdoor zijn we nog bewuster geworden en kwamen we ook tot de ontdekking dat onze zonnepanelen zelfs méér opwekken dan in eerste instantie was berekend!’’

Jan en Thea leggen ook uit hoe ze uiteindelijk bij enie.nl terecht zijn gekomen. ‘’Jullie leveren goede duurzame Europese producten. Dus geen goedkoop Chinees spul. Hierdoor zijn we in het begin wat duurder uit maar op termijn hebben we wel het hoogste rendement. Dit is precies waar duurzaamheid om draait. Mochten er verder problemen zijn met het systeem dan is het mooi dat jullie met Europese partners werken. Op die manier kan dan snel naar een oplossing worden gezocht.’’

Jan en Thea Oosterkamp hebben zonnepanelen op hun woning en de schuur. Met deze zonnepanelen zijn ze energie onafhankelijk en hebben ze al na acht jaar de investering terugverdient. Vanaf dat moment kunnen ze met trots genieten van gratis stroom. Verder hebben ze een opbrengstgarantie. Indien de zonnepanelen dus minder produceren dan is berekend dan betaalt enie.nl het verschil terug.